RWL Quality - Rotstraal


Rotstraal is een bacteriële infectie in de straal van de hoef. Bij rotstraal produceert de straal (ballen en kroonrand van de hoef) een vetachtige uitscheiding. Deze uitscheiding gaat gepaard met een flinke stank.

Deze stank ontstaat door het grijze vocht in de hoef. Tegelijkertijd is de hoorn van de hoef zwart en zacht. De hoef rot als het ware weg. Rotstraal komt vooral in de middelste straalgroeves voor. Wanneer deze straalgroeves erg diep zijn is het risico op rotstraal groter.

Rotstraal is geen gevaarlijke aandoening, maar het is wel van belang deze tijdig te onderkennen en hier aandacht aan te besteden. Rotstraal verhoogt de kans op het krijgen van straalkanker, hierbij slaat de infectie naar binnen en in deze gevallen kan alleen een specialist door middel van een intensieve behandeling uw paard verder helpen. RWL Quality heeft hiervoor een succesvolle behandeling ontwikkeld die minder pijnlijk en kostbaar is dan de reguliere behandelingen.

OORZAKEN ROTSTRAAL
Rotstraal kan ontstaan als je paard gedurende een lange tijd in een vieze, natte stal of wei staat. Hierdoor worden de hoeven zacht en week en krijgen ze geen tijd om op te drogen en zich te herstellen. Bacteriën krijgen dan de kans de hoef binnen te dringen en zich te ontwikkelen, zodat de hoeven weg kunnen rotten.

Ook droge bodembedekkers kunnen van invloed zijn op het ontstaan van rotstraal. Houtsnippers of schors hebben soms scherpe randen en kunnen een wondje in het straalkussen veroorzaken waardoor bacteriën gemakkelijk binnen kunnen dringen.
Een andere oorzaak van rotstraal kan gelegen zijn in een slechte hoefverzorging. Wanneer er te weinig aandacht wordt besteed aan het uitkrabben en bekappen van de hoef, kunnen bacteriën lang aanwezig blijven in de hoeven. Ze krijgen zo veel tijd om de hoef binnen te dringen en rotstraal te veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor slordig bekappen en slecht beslaan of te diep uitkrabben van de hoeven. 

Rotstraal komt vooral in de middelste straalgroeves voor. Wanneer deze erg diep zijn is de kans op rotstraal groter.

ROTSTRAAL VOORKOMEN


ROTSTRAAL HERKENNEN

Bij rotstraal produceert de straal (ballen en kroonrand van de hoef) een vetachtige uitscheiding. Deze uitscheiding gaat gepaard met een flinke stank. Deze stank ontstaat door het grijze vocht in de hoef. Tegelijkertijd is de hoorn van de hoef zwart en zacht.

Twijfel je of er sprake is van rotstraal schakel dan altijd een hoefsmid in. Hij kan beoordelen of je paard of pony daadwerkelijk rotstraal heeft. Indien de rotstraal al ver in de hoef is doorgedrongen, is de inschakeling van een hoefsmid gewenst om de hoef goed schoon te maken.

 

rwl-quality-rotstraal

Rotstraal behandelen 

Rotstraal is prima zelf te behandelen. Doorloop hierbij de volgende stappen:

Wanneer de ballen en de kroonrand van de hoef ook zijn geïnfecteerd, dien je deze delen ook mee te behandelen. In de meeste gevallen duurt de behandeling  7 dagen. Daarna dient u de straal in te smeren met hoefteer.

Bestel Dessicatio en Pro Ablutio direct in onze webshop

 

 

Bent u op zoek naar iets?

Waar kunnen we u mee helpen?
Heeft u een vraag of zoekt u iets?

Neem contact op

Heeft u vragen of opmerkingen?
Weet u niet goed welk product het juiste is voor uw paard?

We helpen u graag verder!0

Your Cart