RWL Quality - Losse Wand

Losse wand of white line disease is een aandoening aan de hoef van een paard waarbij de verbinding tussen de hoornwand en wandlederhuid loslaat. Bij losse wand wordt de witte lijn het eerst en ook het meest aangetast doordat deze het meer open en zwak van structuur is. Echter, ook al is het niet direct zichtbaar, de overige delen van de hoef worden beschadigd. De stand van de hoef zal hierdoor ten opzichte van het been ten nadele veranderen. Een paard kan hierdoor ernstig kreupel raken. Snelle behandeling door een gediplomeerd hoefsmid is noodzakelijk om te voorkomen dat de hele hoef wordt aangetast. Indien behandeling uit blijft kan de complete hoornschoen loslaten. Bij losse wand (white line disease)wordt de witte lijn het eerst en ook het meest aangetast doordat deze het meest open en zwak van structuur is. Echter, ook al is het niet direct zichtbaar, de overige delen van de hoef worden beschadigd. De stand van de hoef zal hierdoor ten opzichte van het been ten nadele veranderen.
                                                                              

 

OORZAKEN LOSSE WAND

Losse wand wordt veroorzaakt door een combinatie van een agressieve bacterie en een agressieve schimmel. Beide komen veelvuldig voor in de leefomgeving van een paard en profiteren van elkaars aanwezigheid waardoor de aandoening zich snel verspreid en lastig te bestrijden is. De ziekte kan ontstaan door een gaatje in de witte lijn of door een opening in de hoefwand. Andere oorzaken van losse wand:

LOSSE WAND VOORKOMEN

Om het risico op losse wand te minimaliseren is een goede verzorging van de hoef een eerste vereiste. Zorg er altijd voor dat er geen steentjes op en in de witte lijn vast komen te zitten. Andere belangrijke aandachtspunten:

LOSSE WAND HERKENNEN

Losse wand of white line disease is niet eenvoudig te herkennen doordat deze meestal verborgen zit onder de hoornwand. Vaak wordt de oorzaak pas duidelijk wanneer een paard kreupel is en er verder onderzoek gedaan wordt door een hoefsmid of veearts.Soms is een storing in de witte lijn zichtbaar tijdens het verzorgen van de hoeven. Wanneer met een hoevenkrabber losse, korrelige hoornresten weggeschraapt kunnen worden, is er een kans dat er sprake is van een losse wand.

Het probleem wordt vaakt te laat ontdekt omdat een paard in eerste instantie niet kreupel is.

resolutio

Losse wand

resolutio

Losse wand onderkant zonder ijzer

resolutio

7 weken na behandeling met Resolutio

LOSSE WAND BEHANDELEN

Behandeling met RWL Quality Resolutio

resolutio     resolutio     resolutio     resolutio     resolutio     resolutio     resolutio

 Bestel RWL Pro Ablutio, Resolutio, de medical boot en Textura hoefcreme direct in onze webshop

Bent u op zoek naar iets?

Waar kunnen we u mee helpen?
Heeft u een vraag of zoekt u iets?

Neem contact op

Heeft u vragen of opmerkingen?
Weet u niet goed welk product het juiste is voor uw paard?

We helpen u graag verder!0

Your Cart