RWL Quality - Knelhoeven

knelhoef, klemhoef, straal, hoefmechanisme

vervorming van de hoef doordat de straal van de hoef niet kan functioneren

knelhoeven/klemhoeven

De evolutie heeft ervoor gezorgd dat de paardenhoef zich zo heeft ontwikkeld dat de straal de wand en de verzenen op hetzelfde moment horen te dragen, alleen in deze situatie kan de hoef optimaal functioneren

straal, wand, verzenen

de hoef van een pas geboren veulen laat duidelijk zien dat de staal van het hoefje op hetzelfde moment druk hoort te krijgen samen met de verzenen en de rest van de wand van de hoef !

Het hele oppervlak van de hoef wat ervoor bedoeld is om de last te dragen dus ook de straal zal op het juiste moment mee moeten dragen om problemen te voorkomen en de levensduur van de sportcarrière van het paard te verlengen en de prestaties te verhogen.

Hierdoor gaan de hoeven van paarden vervormen en kan de hoef niet meer werken zoals het zou moeten

Dit zorgt voor problemen waarvan dit als oorzaak pas laat of soms helemaal niet worden opgemerkt maar waarvan de oorzaak hier wel vandaan komt.

We weten allemaal dat het lopen op hoge hakken bij een vrouw niet een natuurlijke manier van lopen is omdat de voet niet op een natuurlijke manier wordt belast

Bij ieder gezond pas geboren veulen krijgen wij de bevestiging van hoe een hoef er van nature hoort uit te zien van vorm en welke delen van de hoef belast dienen te worden als het paard op zijn hoef staat en loopt.

Bij het pas geboren veulen is duidelijk te zien dat de wand de verzenen en ook de straal op hetzelfde moment horen mee te dragen als het paard op zijn hoef staat of het extra belast.

Bij een hoefbeslag met alleen een hoefijzer krijgt de straal bij de belasting van de hoef niet de druk op het juiste moment.

Door het uitblijven van de juiste druk op de straal op het juiste moment kan de straal niet zijn belangrijke bijdrage leveren aan de hoefmechanica van de hoef !!!

Bij vervorming daalt de straal in en kunnen de verzenen overmatig naar boven opschuiven of naar binnen in de straal gaan draaien.

Hierdoor kunnen de verzenen de straal gaan afknellen en ontstaat irritatie.

knelhoef, klemhoef, straal, hoefmechanisme

vervorming van de hoef doordat de straal van de hoef niet kan functioneren

klemhoef, knelhoef, hoefmechanisme

Hierdoor kunnen de verzenen de straal gaan afknellen en ontstaat irritatie

Meestal wordt dit als eerste zichtbaar doordat het haar op de ballen van de hoef sneller gaat groeien.

straal, irritatie, haren

door irritatie gaan haren rechtop staan en sneller groeien

Dit uit zich niet in directe kreupelheid bij een paard maar zorgt er wel voor dat een paard steeds meer op de teen gaat landen en geen hiellanding meer durft te maken.

Dit is een proces dat zich zo langzaam ontwikkeld dat een ruiter in de meeste gevallen niet eens ontdekt dat het paard minder goed gaat lopen.

De ruiter is hierdoor vaak in de veronderstelling dat het paard gewoonweg niet beter kan bewegen.

wat de ruiter vaak wel opmerkt is dat het paard nog wel eens struikelt doordat het paard eerst met zijn teen land.

Deze manier van lopen zorgt voor overbelasting op pezen en gewrichten en uit zich dan ook vaak in vastzittende schouders en rugproblemen bij paarden.

In dat stadium is kreupelheid in veel gevallen al een feit.

In de meeste gevallen worden achteraf de gevolgen de schouder en rugblessure wel behandeld, maar wordt de oorzaak het niet goed functioneren van de hoef niet weggenomen.
meer problemen omdat het hele jaar wordt door gesport met paarden

Bent u op zoek naar iets?

Waar kunnen we u mee helpen?
Heeft u een vraag of zoekt u iets?

Neem contact op

Heeft u vragen of opmerkingen?
Weet u niet goed welk product het juiste is voor uw paard?

We helpen u graag verder!0

Your Cart